D-vitamin test

Steroidhormonet D-vitamin är en viktig beståndsdel i kroppens ämnesomsättning och brist på vitaminet har en roll i många sjukdomar. Vid D-vitaminbrist kan risken för bland annat infektionssjukdomar, multipelskleros, diabetes, hjärtsjukdom, rakit och benskörhet (osteoporos) öka. D-vitamin bildas när kroppen utsätts för UVB-strålning, dvs. när vi vistas ute i solen.

Vad mäter D-vitamin tester?

Ett D-vitamintest mäter kroppens nivåer av D-vitamin (S-25(OH)D) – framför allt D2 och D3. D-vitaminbrist kan orsakas av flera saker men det vanligaste är att kroppen inte utsätts för tillräckligt med solljus.

Vem bör testa sin D-vitamin nivå?

D-vitaminbrist drabbar främst äldre och mörkhyade människor som har en nedsatt förmåga att bilda D-vitamin från solen. Även personer med begränsad kosthållning kan löpa risk för D-vitaminbrist. Personer med symtom som trötthet, led-, muskel- och skelettsmärtor, känselförnimmelser i händer och fötter

Utforska mer

Järn/Ferritintest

Järn behövs för att kroppen ska kunna tillverka hemoglobin (Hb), det protein som fångar upp syre fråninandningsluften och transporterar syret runt i kroppen. Om kroppen

Glutentest

Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn. Celiaki innebär att du inte tål proteinet gluten – att immunförsvaret reagerar mot det.